Sale bij ten Cate. Met kortingen tot wel -50% | Voor 15:00 uur besteld, volgende werkdag in huis* |

LtenCate

Over Tweka

 

In 2016, bestond Tweka 100 jaar. Daar ging een kleurrijke geschiedenis aan vooraf.
Klik hier voor het lookbook van het Tweka 100 jaar persevent ter ere van dit jubileum.

Tweka is opgericht in 1916 en is erg succesvol met haar badmode collectie voor dames en heren. Het badmode merk dat mede bekend is door de polyester collecties, oftewel de chloorbestendige badmode, bestaat daarnaast ook uit fashion collecties met frisse kleuren en prints.

Tweka wil haar klanten voor elke gelegenheid en figuur badmode aanbieden, waarbij kwaliteit en uitstraling even belangrijk zijn. De design- en kwaliteitmedewerkers van Tweka streven dan ook naar een perfecte kwaliteitsbeheersing van de artikelen qua pasvorm en materiaal, waarbij het figuur van de Noord Europese consument centraal staat!

Geschiedenis van Tweka

Oprichting van Tweka - 1916

Op 16 mei 1916 richtte Jacques de heer de Geldropsche Tricotfabriek op. Er werden stoffen vervaardigd, tricots die hun weg naar de markt vonden. In het begin produceerde het bedrijf, waar 20 man werkte, slechts 1 product, namelijk ondergoed. Het ging erg goed met de firma. Het aantal personeelsleden groeide snel en eveneens het assortiment. Er werd naast ondergoed ook sportkleding gemaakt zoals trainingspakken. In 1926 werd er gezocht naar een sprekende merknaam om het bedrijf en de producten beter te onderscheiden.

Het moest een eenvoudige naam worden, waaruit de intentie van het bedrijf, namelijk het leveren van kleurecht en kwalitatief hoogstaand materiaal, tot uiting kwam. Kleurecht en Kwaliteit: twee K's werd Tweka. In de loop van de jaren twintig begint Tweka met de productie waar het zijn naam en faam aan te danken heeft: badkleding.

Verplicht ondergoed - 1928

Tweka ontwikkelde zich verder als een snelgroeiend bedrijf. Kort voor de oorlog werkten er meer dan 700 mensen. De export was uitermate belangrijk; landen als België, Indonesië, Duitsland en de Scandinavische landen waren grote afnemers.

De oorlog bracht weinig goeds en na afloop moest alles weer worden opgebouwd. Ook bij Tweka. In de eerste na-oorlogse jaren was het bedrijf verplicht ondergoed te maken. Badgoed was op dat moment luxe, Nederland had ondergoed gewoon nodig. Maar na enkele jaren heeft Tweka weer een ruimere productenkeus: veel sportkleding, voor atletiek, voetbal en gymnastiek. Daarnaast maakten ze ook kinderkleding, damesjaponnen, mantelpakjes en Tropex-kleding voor diegene die naar warmere oorden vertrokken, zoals Indonesië.

Specialiseren in badmode – 1950

Het bedrijf Tweka ging zich in de jaren 50 steeds verder specialiseren in badkleding. Het wordt dan ook steeds meer een mode-artikel en met de stoffen uit Amerika was het een uitdaging dit specialisme steeds verder uit te werken. Wie in die tijd badkleding zei, noemde in een adem Tweka! De wollen tricot raakt in de jaren 50 steeds meer uit de mode. Geweven stoffen nemen hun plaats in en Lastex, een nieuw, nog vrij dik maar voor die tijd zeer elastisch materiaal. Vanaf de jaren 60 worden de bikini's uiterst populair. Voor Tweka is die trend heel belangrijk geweest. Door er goed op in te spelen wist zij een zeer belangrijk deel van de markt te bereiken. Dit ondanks de sterk toenemende concurrentie vanuit het buitenland.

Productie in Tunesië- 1972

Het wordt steeds moeilijker om aan mensen te komen die in de confectie ateliers willen werken in Nederland en België. Daarom wordt in 1972 in Tunesië een productiebedrijf geopend. Nu werken daar ongeveer 350 mensen die badkleding en ander producten vervaardigen volgens de kwaliteitseisen van Tweka.

Vanaf 1980 kwam het eendelige badpak weer in de mode, want echt weggeweest was het nooit. De collectie van Tweka bestond ook in die tijd uit tenminste 60% badpakken. Maar wat ook blijkt, we gaan steeds meer zwemmen. De opkomst van subtropische zwemparadijzen in de bungalowparken hebben hier invloed op. Hele families, inclusief opa en oma gaan gezellig het water in. Daarom zijn de huidige badmode collecties zo ongelooflijk breed en veelzijdig, er is zonder meer sprake van honderden modellen. Vandaag de dag staat Tweka op de top-tien-lijst van Europese badkleding fabrikanten met een medewerker bestand van ruim 450. Het bedrijf heeft 4 vestigingen in vier landen en exporteert naar achttien landen.

Overname Tweka – 1982

Terwijl het merk Tweka bleef floreren in het hele modespectrum, zeker na de overname van twee high-fashion merken, volgden in de jaren 80 en 90 een aantal fusies. In 1982 werd de fabriek overgeplaatst naar Nuenen. Later in 1997 werd Tweka onderdeel van 'Van Heek-Tweka'. Tweka nu gevestigd in Twente, steeds als onderdeel van ondermodefabrikant L. Ten Cate, is nog steeds marktleider in het badmode segment in Nederland met joyeuze collecties voor kinderen, vrouwen en mannen, ook al gaf Jacques de Heer ooit als zijn mening dat de meeste mannen knapper zijn in smoking…

Loading...
Wacht a.u.b...